.
 
 
 
   

TILBAGE

     

12. kapitel - Fra Tenerife til Portugal

     

 

  Kursen var nu sat mod Lissabon i Portugal, men vinden flovede desværre mere og mere. Til sidst prøvede vi at starte motoren, men det hjalp ikke meget, da strømmen var imod os. Så efter 2½ døgn for motor, slukkede vi og sejlede de næste 8 døgn for sejl, hvor Peder bl.a. satte den enestående rekord på en 4 timers vagt at sejle 0 knob. Vi håber denne rekord må stå for tid og evighed.

En ting havde vi dog ikke fået købt - salt, så efter 2 dage havde vi ikke mere salt tilbage. Men hvad gør en sømand så, jo både pasta og kartofler tilsættes en tilpas mængde saltvand, det hjælper gevaldigt.
Vi lå 2 døgn midt ude på Atlanterhavet uden vind, så vi fik sunget rigtig mange sange fra Lystige Viser og havde det rigtigt hyggeligt. På et tidspunkt kom en pæn stor fisk frem under SYDKORSET, hvor den havde søgt skygge og en to tre hang der 7 fiskestænger ud over søgelænderet. Vi kunne se den, og den spiste også brødet på krogen, men fanges det ville den ikke.

Da vi var godt og vel halvvejs så vi pludselig en vandsøjle foran os - det var en kaskelothval. Alle mand på dæk for at se dette fantastiske store havdyr, der var 15-20 m lang og ryggen så næsten lige så bred ud som SYDKORSET, 5,4 m. På et tidspunkt kom den op 10-15 m fra os, og folk der stod ude foran for at se hvalen, blev så forskrækkede, at havde sikkerhedslinen været længere end den er, var de landet i mastetoppen. Samtidig stod skipper og Lone bekymret ved roret, bekymret for at hvalen måske ville vælge SYDKORSET til at få kløet ryggen. Det havde skipper oplevet på skoleskibet Danmark - engang i tidernes morgen……
Hvalen fulgte os i to-tre dage, og vi er lidt usikre på om der var en eller to, under alle omstændigheder var det en dejlig følgesvend, der først sagde farvel under Portugals kyst.
Vi havde, som på de andre sejladser, regnet med en gennemsnitsfart over grunden på 5 knob, og skulle så have Lissabon i sigte efter 6-7 døgn. Det holdt ikke stik, det tog 10 døgn inden vi var kom i havn, og da valgte vi Sines, en lille by ca. 100 km syd for Lissabon.

Sines var en rar og hyggelig by, hvor vi oplevede portugeserne for første gang. De var meget venlige og imødekommende. Husene var kakkelbeklædte, gaderne smalle og priserne små. Absolut et land, der er værd at besøge, og SYDKORSET kommer helt sikkert tilbage igen.
 

 

Dagen efter valgte vi at sejle videre til Lissabon, hvor vi skulle have skiftet besætning. Vi ville også gerne være med til at fejre 33 års dagen for Nellikerevolutionen, og mente helt bestemt, at der måtte være meget mere i gang i den i Lissabon. Det var der desværre ikke, vi skulle være blevet i Sines, hvor de havde forberedt en hel byfest.
     

TILBAGE