.
 
 
 
   

TILBAGE

     

9. kapitel - Sydkorset til berberbryllup

     

 

  Brylluppet startede med, at alle kvinder på brudgommens side samledes i Mustafa og Nadjets store lejlighed.
Der kom et 5-mandsorkester med trommer og lange horn, og da de begyndte at spille og synge klappede og sang alle kvinder med.
Alle gaverne til bruden var lagt på store stofklædte fade - og der var meget. Fint undertøj, sko, dragter, smykker, ris, kufferter, elektriske apparater, og meget andet.
Det hele blev lagt pænt og synligt på to kærrer med hver et æsel foran.
Allerforrest gik en dreng med et dødt får på en vogn.
Det vil sige aller-allerforrest kørte vores driver, Lachen og Mustafa med hornet i bund for at rydde vejen. For nu startede optoget igennem byen op til brudens hus.
Efter kærrene gik alle kvinder, incl. Tilde og Lone, derefter orkesteret og til sidst brudgommen og hans far i bil. Der blev spillet, sunget og klappet i de 45 minutter det tog at gå op til bruden.

Udenfor brudens hus ventede alle kvinderne på brudens side og så blev der sunget frem og tilbage og gæsterne blev oversprøjtet med duftevand. Gaverne blev båret ind i huset, og alle kvinderne gik ind i en stor sal, hvor bruden sad på en trone. Og mens hun blev hennatatoveret på hænder og fødder, hvilket tager flere timer, blev der spillet højt på det medbragte musikanlæg. Mange arabiske slagere, som kvinderne dansede til. Tilde og Lone dansede med, og lærte at ryste med skuldrene og vrikke med bagdelen. Det at ryste med skuldrene er berbernes måde at danse på, og de har så "importeret" nogle mavedansbevægelser. Kvinderne sad på polstrede bænke hele vejen rundt i lokalet, og der var en lystig snakken på berbisk.
Imens blev alle mændene, incl. alle mændene fra SYDKORSET, ført ind i huset, hvor alle brudgommens "mænd" blev placeret i samme lokale. Her sang og klappede de lystigt, og en af vennerne opførte en slags fugledans, der vakte stor begejstring. Musikerne klappede på en særlig måde, som hele SYDKORSET tog til sig - et klap med hul håndflade giver en særlig høj lyd… Prøv selv! De så en professionel tebrygger brygge denne aftens myntete, og nød den sammen med de lækreste småkager.
Efter mændene havde fået te og kager blev det kvindernes tur til at smage.

Det blev en meget lang aften, der sluttede af med at mændene ca. kl. 23 fik kyllinger og oksekød med brød, og 1½ time efter fik kvinderne det samme.
Der blev serveret ved runde borde, hvor der sad ca. 10 personer omkring. Inden der kunne spises kom der en tjener rundt med en kande vand, et fad og et håndklæde, så højre hånd kunne blive renset. Så kom der et fad ind på hvert bord, hvor der lå 3 store, sprødstegte kyllinger, der blev spist med fingrene.
Der blev sørget godt for os fra Danmark, der blev "plukket" særligt lækre stykker af kyllingerne og lagt foran os. Sovsen blev duppet op med brødet og smagte rigtigt godt. Det samme gentog sig med oksekøddet. Da vi var færdige med at spise kom der igen en tjener rundt med en kande vand, et fad og et håndklæde, så de fedtede fingre kunne blive vasket.
 

 Vi var vældig trætte efter en lang dag og aften, der startede kl. 15 og sluttede kl. 1.30 om natten for SYDKORSETs vedkommende, for da vi gik, blev brudgommen hentet ind til bruden, så der kunne blive taget billeder.

Næste dag startede festen igen om eftermiddagen, men SYDKORSET valgte at tage på en tur til en oase nord for Imin Tanout. Her så vi en vandkanal blive brugt til flere forskellige formål - om morgenen blev der hentet vand, om eftermiddagen blev der vasket tøj og om aftenen blev der badet i kanalen. På den måde havde man opdelt brugen, så man var sikker på at drikkevandet var rent. Og det var det reneste kølige kildevand.
Vi var oppe i en lille landsby, hvor der ikke var indlagt vand, hvor alle husene var lerklinede, hvor der var flere reder med storke end i hele Danmark og hvor udlændinge er et sjældent syn. Det var en særlig fornemmelse for alle.

Vi kom derfor lidt senere til brylluppet, det vil sige ikke Tilde. Hun var ikke med på vores tur, hun havde nemlig fundet 2 gode veninder, der sørgede for at pynte hende til festen, og de fulgtes med de andre kvinder, da brylluppet startede. Vi andre fandt dog hurtigt vores pladser blandt henholdsvis mændene og kvinderne. Vi nåede lige at komme til serveringen af de lækre småkager med myntethe. Lidt efter blev der igen serveret kylling og oksekød med brød.

Da alle var færdige med at spise, gik kvinderne først ned i et stort telt med mere end 150 stole. Der var kommet et stort orkester fra Agadir, der skulle spille til festen. Og de spillede meget meget højt, men det var god rytmisk arabisk musik. Da alle kvinderne sad ned kunne mændene sætte sig på de resterende stole oppe ved indgangen.
Der stod to store tronstole, og brudgommen kom ind og satte sig i den ene. Lidt efter kom fire mænd bærende med bruden. Hun sad i en bærestol med himmel, og de fire mænd vippede hende godt og grundigt og førte hende frem og tilbage over gulvet, mens kvinder og mænd med hænderne sendte lykønskninger mod hende og klappede til musikken.
Efter lang tid satte mændene bærestolen ned, og bruden kunne sætte sig i den anden tronstol ved siden af brudgommen.
 

Nu blev der danset til musikken - mest kvinderne eller mændene sammen og enkelte mand/kvinde overfor hinanden. Og hele SYDKORSET var på gulvet, hvor vi dansede i rundkredse og også fik lov at tage en solodans inde i midten. Og vores chauffør, der også var blevet inviteret til bryllup, dansede den mest fantastiske trommedans.
Ind imellem blev der taget billeder af bruden og brudgommen sammen med forskellige gæster. Og fem gange rejste brudeparret sig og blev ført ud af brudens mor. Efter ½ time kom de tilbage, og bruden var nu iført en ny smuk kjole.
Hele aftenen til ca. kl. 3 sad brudeparret på tronstolene og kiggede på os andre danse, mens der blev taget masser af fotos af dem og gæsterne. Så kom der et lille bord med 2 skåle med the, dadler og vielsesringe ind. Nu gav de hinanden lidt at drikke og spise, og gav hinanden vielsesringene på. Så gik brudeparret for sidste gang ud for at skifte tøj, og denne gang havde begge skiftet til traditionelle berberdragter, og så måtte de endelig danse. Alle fra SYDKORSET, undtagen Sebastian, gik omkring kl. 3, vi var bare så trætte efter de sidste par dage, at vi næsten ikke kunne hænge sammen. Festen sluttede omkring kl. 7 om morgenen, så der blev festet til den lyse morgen.

Vi skulle videre nordpå til Marrakesh, og sikke et marked vi oplevede der…….
     

TILBAGE